sâmbătă, 20 iulie 2024
30.4 C
București

Coperta noii mele cărți „VIAȚA LUI PANAIT ISTRATI”. Ar trebui să ajungă săptămîna viitoare în librării.

Adoptă o carteCoperta noii mele cărți „VIAȚA LUI PANAIT ISTRATI”. Ar trebui să ajungă săptămîna viitoare în librării.

Detalii pe Corint.ro

„Istrati a fost un om scindat. Omul tuturor contradicțiilor imaginabile. S-a dezis frecvent și și-a surprins contemporanii prin declarații, adeziuni și gesturi de sens contrar.
A fost «omul care nu aderă la nimic», cum îi plăcea să spună în anii ’30, dar a aderat la aproape toate cauzele întâlnite în cale. Se inflama ușor, schimba atitudinile ca pe cămăși, lua poziție ori de câte ori descoperea o cauză. Uneori era, pur și simplu, în căutarea atenției celorlalți. Anonimatul era o haină prea strâmtă pentru el. Recunoașterea sa ca scriitor a venit târziu, a prins ultimul tren. Dar atitudinile lui paradoxale au venit și din trăiri profunde ‒ deloc circumstanțiale –, din trecutul îndepărtat al copilului desculț, hoinărind pe malul Dunării. A nu avea nicio cauză pentru care să lupte i se părea de-a dreptul imposibil, o nefericire și o viață fără rost.
Panait Istrati nu trebuie neapărat preamărit, pentru că nu a fost nici sfânt, nici Isus, nici zeu, nici sacrificat. În urma lui rămâne harul inegalabil de povestitor cu care a adus la suprafață o umanitate eternă în datele ei esențiale. A fost fascinat de omul de dincolo de timp și ne-a fascinat, la rândul lui, povestindu-l. Emoția a fost vehiculul de care s-a folosit. Umanismul lui primitiv și adânc nu l-a părăsit în nicio împrejurare. Nu s-a întors niciodată împotriva omului, deși ar fi avut de ce. Compasiunea și fraternitatea au fost sentimentele lui cele mai puternice. Nu l-au părăsit niciodată.”
STELIAN TĂNASE „VIAŢA LUI PANAIT ISTRATI” LA EDITURA CORINT
PREŢ PRECOMANDĂ 42, 84 LEI, LIVRARE DIN 11 IULIE

 

Stelian Tanase

 

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles

Descoperă mai multe la Paladin | literatura | filosofie | istorie

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura