✡ Hexagramă alcătuită din două triunghiuri echilaterale, folosită în istoria la marile popare ale lumii antice dar si ca simbol al evreilor și ca element emblematic la decorarea sinagogilor.

 

 

Steaua lui David în cea mai veche copie completă care a supraviețuit a textului masoretic, Codicele din Leningrad, datat 1008
Steaua lui David în cea mai veche copie completă care a supraviețuit a textului masoretic, Codicele din Leningrad, datat 1008

Simbolul ar proveni de la modul în care vechii războinici evrei si-ar fi construit scuturile, care ar fi avut pe interior cele două triunghiuri (singura figură geometrică nedeformabilă), montate astfel ca să formeze șase puncte de prindere pe perimetrul scutului.

Cele șase vârfuri ar simboliza faptul că Dumnezeu domnește asupra întregului univers, pe șase direcții: est, vest, nord, sud, sus și jos.

În Cabala, cele două triunghiuri reprezintă dihotomia inerentă omului: binele versus răul, spiritual versus fizic etc. Prin urmare, cele două triunghiuri ar putea reprezenta relația reciprocă între poporul evreu și Dumnezeu. Triunghiul cu vârful în sus simbolizează faptele bune, care urcă spre cer, spre a activa un flux de bunătate, ce se revarsă asupra lumii, care ar fi reprezentată de triunghiul cu vârful în jos.

În iudaism Maghen David este un simbol general recunoscut al iudaismului și al identității evreiești și este cunoscut și sub denumirea colocvială de „Steaua lui David”.

În creștinism hexagrama se întâlnește în unele biserici medievale ca motiv decorativ. Un exemplu foarte timpuriu poate fi găsit în Catedrala din Winchester, Anglia, într-unul dintre baldachinele tribunei corului, datat circa 1308. Nu foarte evident, ea este folosită de către Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă în temple și în arhitectură.

În islam simbolul este cunoscut drept Pecetea lui Solomon, deși aceasta poate fi reprezentată și de pentagramă.

Stele cu șase colțuri au fost găsite și în diagramele cosmologice din hinduism, budism și jainism.

În heraldică

În heraldică și vexilologie hexagrama este un motiv destul de comun, deși este rar numită cu acest nume. În regiunile germanice este cunoscută pur și simplu ca „stea”. În heraldica engleză și franceză hexagrama este cunoscută ca „mullet cu șase vârfuri”, unde „mullet” este termenul francez pentru un pinten care implicit are cinci vârfuri.
În ocultism

Ca și pentagrama, hexagrama a fost și este folosită în practicile oculte și ale magiei ceremoniale și vârfurile și centrul ei sunt atribuite celor 7 planete „vechi” din astrologie. Steaua cu șase colțuri este folosită și ca talisman.

În Unicode, Steaua lui David, simbol ✡, are codul U+2721.

Lasă un răspuns